Operatie:
Redt de telefoon van Bernadette

Een veel voorkomend probleem bij afstandbedieningen/telefoons is dat ze het niet meer doen of het steeds slechter gaan doen naarmate ze ouder worden. Meestal is het probleem de batterij. In dit geval waren het de druktoetsen. Een van gelei gemaakt toetsenbord is met geleidende pasta besmeerd. Als er een toets wordt ingedrukt, drukt dit geleidend materiaal tegen de print. De print (groen op de afbeeldingen) is uitgerust met geleidende vlakjes met uitsparingen. De toetsen zorgen voor contact tussen deze uitsparingen. Door ouderdom van het apparaat en overmatig chips/drankgebruik in combinatie met deze gevoelige toetsen kan het zijn dat de geleidende pasta degradeert. Met andere woorden: het geleidende laagje moet vervangen worden.

Benodigdheden :
  • Schroevendraaier
  • Kit (Montagekit is geprobeerd, zonder succes)
  • Schaar
  • 30 minuten engelengeduld
  • Heel fijn schuurpapier
  • Koperfolie
  • Wasbenzine + doekje

Schraap de oude contacten met een mesje schoon totdat ze vrij zijn van de oude geleidende pasta en de gelei zichtbaar is. Ik heb montage kit eerst geprobeerd, maar dat was geen succes. Het hield wel op koper maar niet op de gelei. Maak de contacten schoon met een doekje dat vantevoren gedept is in wasbenzine. Plaats nu een druppeltje kit op ieder schoongemaakt vlakje. Leg voorzichtig de met de schaar uitgeknipte koperfolie rondjes/vlakjes op de kit. (Ruw de kopervlakjes vantevoren iets op zodat de kit betere grip heeft) Laat geen kit op de bovenkant druppelen want kit geleid geen electrische stroom en dan doet je afstandbediening het later weer niet ! Wacht 24 uur om de kit te laten drogen en zet de afstandbediening/telefoon weer in elkaar. Veel plezier !

Tips voor een nog betere oplossing dan kit zijn welkom : maurice@draaijer.com Ah, goed nieuws na 1 maand: de tips stromen binnen

Tip 1:
Dankzij ingrijpende opruimacties bij een collega thuis (W.G. te W.) kwam dit wondermiddel nog in zicht. De gebruiksaanwijzing voor dit spul is iets eenvoudiger namelijk: erop smeren en klaar is W.G. te W. Of dit "Light-Silver" achtig spul nog verkrijgbaar is, is nog maar de vraag. Waarschijnlijk is het kwalitatief zo goed dat het niet meer verkocht mag worden. Vraag naar uw dichtstbijzijnde Tandy hobbyshop voor meer info.


Tip 2:
Voor de echte doorgewinterde en professionele hobby/klusser is er nog altijd de hulp via de brievenbus: CONRAD Naast de maandelijkse order van "Frankfurter funk gesteuerte uhr" spullen en zwevende kogels aan dit fantastiche bedrijf kan ook meteen de order met deze fantastische kit uitgebreid worden. De prijs van de kit is duurder dan een gemiddelde nieuwe afstandbedieneing, maar a la, de hobbyist wil dit klusje wel heel graag PROFESSIONEEL klaren ! Indien de afstandbediening meer dan 50 toetsen heeft: vraag dan een standaard unit eenheid hoeveelheid. Wie weet hoeveel spul ze dan komen voorrijden!

Tip 3:

Nico Natuurlijk!

Klussen met kijkers met ons aller vertrouwde Myrna en Nico hebben ook een oplossing:
Bison bevat ook puur zilver en is zelfs nog goedkopen dan tip2.

Deze is zelfs geschikt voor achterruitverwarmingsdraden (Hmm... dat moet voor 2CV limited edition zijn)

 

 
juli 2001, verversd maart 2002 (Telefoon doet het trouwens nog steeds :-)